Tårnet i Pisa ble påbegynt for snart 850 år siden

Hvorfor luter tårnet i Pisa?

Det skjeve tårn i den italienske byen Pisa er i dag del av verdensarven – men hvorfor står det ikke rett?

1. april 2017 av Björn Lundberg

SVAR Det berømte tårnet i Pisa i Italia ble reist i etapper over nesten to hundre år, fra 1173 til 1372. Bygningen er en såkalt kampanile, et frittstående klokketårn bak byens praktfulle domkirke. Alt fem år etter at arbeidet begynte, oppsto det problemer. Da tre etasjer var oppført, begynte tårnets tunge grunnmur av marmor å synke ned i den vannrike og leirhold­ige bakken. Tårnet tok til å helle påtakelig. Arkitektene hadde ganske enkelt undervurdert behovet for et stødig fundament.

Hundre år senere ble arbeidet gjenopptatt. For å stabilisere konstruksjonen rettet konstruktørene opp de neste etasjene en del. Derfor er det sylinderformede tårnet litt bøyd. Det ser man tydelig når man ser nærmere på dets form.

På 1900-tallet ble bakken ­rundt tårnet forsterket med sement, men bygningen hellet likevel stadig mer. Faren for at det skulle rase sammen var overhengen­de. Etter omfattende oppussing ble tårnet igjen åpnet for besøkende i 2001.

I dag heller det 56 meter høye tårnet med ca. fire grader. Det betyr at bygningens tak er 3,9 meter til side for grunnmuren nede ved bakken. 

Kanskje du er interessert i...