Hvem var Marcus Thrane?

Marcus Thrane var Norges første arbeiderleder.

SVAR: Marcus Thrane ble født i Kristiania 14. oktober 1817. Han var en radikal agitator og sosialist, og mannen bak Norges første arbeiderbevegelse.

Thranebevegelsen var inspirert av den franske februarrevolusjonen som siden spredte seg som en løpeild til resten av Europa. Men revolusjonene i 1848 skulle snart bli slått ned av konservative motkrefter. Keiser Frans Josef I av Østerrike-Ungarn stengte byene for å knuse det liberale opprøret, og i Frankrike ble keiser Napoleon III satt på tronen.

Thrane reiste mye rundt i Europa. Som andre sosialister før og etter, mente han at kriger bare gagnet den politiske eliten, og at den økonomiske politikken var skreddersydd for kaksene. Som lærer kjempet han blant annet for bedre allmueskole, og sammen med sin kone startet han en egen privatskole. Men han var også frihandelstilhenger og ateist. I 1849 grunnla han Arbeider-Foreningernes Blad, og det var etter dette at hans bevegelse skjøt fart.

På det meste hadde Thranebevegelsen 30 000 medlemmer fordelt på 400 foreninger. I 1851 støtte arbeidere og borgerskap sammen i det såkalte Levanger-opprøret, og reaksjonen mot bevegelsen satte inn. Thrane ble dømt til fire års tukthus, sammen med 127 andre. Hele bevegelsen gikk i oppløsning, og Thrane ga opp å mobilisere arbeidere. I stedet dro han til Chicago i 1863, der han ble en sentral figur innen sosialistmiljøet i byen. Han døde i 1890, i Wisconsin.

Har du et historisk spørsmål?
Send det til oss på [email protected]!

Kanskje du er interessert i...