Hvor tok de siste mohikanerne veien?

14. april 2016

SVAR James Fenimore Coopers roman Den siste mohikaner ble en av 1800-tallets store litterære sensasjoner. Fortellingen utspiller seg under de fransk-britiske kampene i Nord-Amerika 1754–63. En av heltene er mohikanerhøvdingen Chingachgook, hvis sønn Uncas er omtalt som den siste i sin stamme. Navnet Uncas er hentet fra en virkelig høvding, som tilhørte moheganene, som tross likheten i navn var en helt annen stamme.

Romanen ga uttrykk for en populær idé på 1800-tallet: «den edle ville” og hans håpløse kamp mot sivilisasjonens krefter. Også i virkeligheten var mohikanernes skjebne en tragedie. Da europeer­ne ankom, levde de ved Hudsonelva i det som ble delstaten New York. Kolonistenes brutale framferd presset dem stadig lenger vestover. En gren av stammen slo seg til slutt ned i et reservat i Wisconsin, mer enn hundre mil fra hjemtraktene deres.

I dag regnes omlag 3 000 personer i USA som mohikanere. En del av dem bor ved Stockbridge-Munsee Indian Reservation i Wisconsin, men stammen driver også en prosess for å få tilbake land i delstaten New York.

Kanskje du er interessert i...