© Bridgeman/IBL

Hvordan oppsto myten om faraos forbannelse?

Mumier som våkner har gitt opphav til flere skrekkfilmer. En ny er på gang i vår. Men hvordan oppsto myten om faraos forbannelse?

19. februar 2017 av Björn Lundberg

Tutankhamons grav ble oppdaget av den britiske arkeologen Howard Carter i november 1922. Det var første gang en intakt kongegrav fra oldtidens Egypt ble avdekket, og funnet ble straks en verdensnyhet.

Noen måneder seinere ble mannen som finansierte Carter, adelsmannen Lord Carnarvon, syk og døde på hotellrommet i Kairo. Nyhetsrapporteringen tok nå en helt annen retning. Sensasjonslystne aviser begynte i stedet å skrive om en forbannelse som rammet alle som forstyrret Tutankhamons gravfred. De neste årene ble det meldt om flere dødsfall blant personer som enten hadde undersøkt graven eller faraoens levninger – mange av dem plutselige. Selv Howard Carters kanarifugl skal ha lidd en grusom skjebne.

Graver i det gamle Egypt ble ofte forsynt med rituelle besvergelser for å beskytte den døde. Men slike forbannelser var ikke så vanlig som mange tror. En slik inskripsjon ble da heller ikke funnet i Tutankhamons grav.

En nærmere undersøkelse har vist at de fleste som deltok i utgravingen eller undersøkte mumien, klarte seg utmerket i mange år etter funnet. Howard Carter døde for eksempel
i 1939, 17 år etter oppdagelsen. 

Kanskje du er interessert i...