NYTT NUMMER: Tyskerne satset alt på vestfronten våren 1918

Våren 1918 hadde Russlands nye kommunistiske regime trukket seg ut av første verdenskrig. Det gjorde det mulig for tyskerne å sette inn alle sine ressurser på vestfronten. Den tyske keiseren Vilhelm II håpet å beseire britene og franskmennene før amerikanske styrker kom med i krigen.

27. desember 2017

Dessuten forteller vi om svindleren Gregor MacGregor som solgte et oppdiktet land i Mellom-Amerika, om den hemmelige agenten Nancy Wake som hjalp den franske motstandsbevegelsen og om åtte nordiske klostre som var maktsentre i middelalderen.  

Våren 1918 holdt tiden på å renne ut for Tyskland. Man satset alt på en siste storoffensiv for å forsøke å tvinge Frankrike og Storbritannia til fred før de amerikanske styrkene var klare til kamp.

Ærelyst lokket den unge skotten Gregor MacGregor til hæren. Men han vant ingen store seire på slagmarken. I stedet ble han berømt for å ha lokket hundrevis av europeere til å emigrere til Poyais – et land som bare eksisterte i hans egen fantasi.

Nygift med en rik industrimann kunne Nancy Wake ha ligget lavt under okkupasjonen av Frankrike. I stedet dro hun til London og ble opplært som hemmelig agent. De neste årene deltok hun i den franske motstandskampen.

Da landene i Norden ble kristnet kom det munker og nonner som grunnla nye klostre. I dag er det bare ruiner igjen av de fleste, men i sin storhetstid var klostrene både mektige og innflytelsesrike.

Kanskje du er interessert i...