NYTT NUMMER: Tyske penger bidro til Lenins kupp i Petrograd i 1917

Lenin befant seg i Sveits da den første russiske revolusjonen brøt ut i februar 1917. Men takket være penger fra den tyske regjeringen kunne han ta seg tilbake til Russland for deretter å styrte den første revolusjonære regjeringen. Han oppfylte straks sitt løfte til tyskerne om å slutte fred med dem i den krigen som fortsatt raste: første verdenskrig.

29. september 2017

Vi forteller også om ridderne på Rhodos som holdt stand mot en enorm osmansk hær, om den kvinnelige faraoen Hatshepsut som gjorde Egypt sterkt igjen og om romhunden Laika som Sovjetunionen sendte ut i rommet for 60 år siden.

Vladimir Lenin hadde tilbrakt flere år i eksil da tsar Nikolaj II ble tvunget til å abdisere etter februar­revolusjonen i 1917. Han vendte tilbake til Russland i mars og begynte umiddelbart å realisere sine planer – å opprette et kommunistisk diktatur som arbeidet for folkets beste.

I 1522 kjempet johannitterordenen mot datidens store supermakt: Det osmanske riket, som ble
styrt av tyrkere. Riddernes festning på den greske øya Rhodos ble forsvart av bare 7500 mann mot beleiringshærens 100 000 mann. 

I 1957 ble blandingshunden Laika den første levende skapningen som ble sendt i bane rundt jorden. Turen gjorde henne verdensberømt, men skjebnen hennes ble fryktelig. Noe sovjetiske myndigheter lenge holdt hemmelig. 

Hun var en av få egyptiske kvinner som fikk -gudestatus og ble farao. Hatshepsut ga Egypt
en ny storhetstid, men de fleste minnesmerkene etter henne ble likevel knust da hun døde. 

Kanskje du er interessert i...