Nytt nummer: Titusener døde for noen få kilometer

Britiske og franske styrker hadde prøvd å drive ut den tyske hæren fra Flandern i flere år. Sommeren 1917 innledet de en ny offensiv der målet var å erobre de tyske ubåtbasene på den belgiske kysten. Men artilleribeskytning og dårlig vær forandret raskt terrenget til et gjørmehull der titusenvis druknet. Selv om de bare klarte å erobre noen få kilometer, sendte den britiske øverstkommanderende Douglas Haig ut nye tropper i angrep etter angrep flere måneder i strekk.

19. juni 2017

Dessuten: I en ny artikkelserie forteller vi hvordan den industrielle revolusjonen startet. Vi skriver om munken Bartolomé de las Casas, som forsøkte å stoppe spanjolenes undertrykkelse av indianerne på 1500-tallet, og om prinsesse Sophia Dorothea av Celle, hvis elsker forsvant sporløst like før paret skulle rømme fra slottet.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

Det er 100 år siden slaget ved Passchendaele i Belgia. Den britiske feltmarskalken trodde at en eneste storoffensiv var nok til å knekke tyskerne. Men kraftig regn forvandlet slagmarken til en dødelig kvikksand, og titusener av soldater druknet i gjørma. Likevel fortsatte kampene i flere måneder – og alt bare for å erobre en liten, sønderskutt by. 

Prinsesse Sophia av Celle ble presset til å gifte seg med sin fetter, prinsen av Hannover. Etter noen års ekteskap var hun klar til å flykte sammen med elskeren sin, en svensk adelsmann. Men han forsvant sporløst samme dag som flukten skulle skje.

Columbus’ ankomst til Amerika i 1492 -markerte starten på et folkemord. I sporene hans fulgte spanske kolonister som fikk jord og indianer--slaver for å utbytte de nye koloniene. Bartolomé
de las Casas var én av dem, men han fikk nok og kjempet for å forbedre indianernes kår.

Den industrielle revolusjon endret samfunnet fullstendig. Med nye maskiner og mer effektiv energi kunne færre mennesker produsere mye mer. Det hele begynte med noen store oppfinnelser i England på 1760-tallet.

Kanskje du er interessert i...