NYTT NUMMER: Samuraienes siste kamp sto i 1877

Samuraien Saigo Takamori deltok i Boshin-krigen på 1860-tallet da Japans shogun ble styrtet til fordel for keiseren. Men da hans regjering gjennomførte reformer som truet samuraiklassen, valgte Takamori å gjøre opprør. Utrustet med samuraienes tradisjonelle sverd gikk de til angrep på den moderne bevæpnede hæren.

1. november 2018

Dessutom berättar vi om folkomröstningen som fick den chilenske diktatorn Pinochet på fall, om goterna som krigade sig genom Europa under 700 år och vår nya artikelserie om uppfinnare börjar med James Watt som effektiviserade ångmaskinen så att den industriella revolutionen kunde ta fart.

Saigo Takamori ledet de styrkene som styrtet Japans siste shogun for å gi makten til keiseren. I stedet ble det politikere som ville modernisere landet som tok over. De ønsket å avskaffe samuraienes privilegier, og det gjorde at Saigo satte i gang et nytt opprør.

Etter 15 år som Chiles diktator gikk Augusto Pinochet i 1988 med på å la folket avgjøre hans framtid. Men folkeavstemmingen gikk ikke som han hadde tenkt. 

I 700 år herjet goterne det europeiske kontinentet på jakt etter et nytt hjemland. På veien beseiret de både Romas seiersvante legionærer og hunerhøvdingen Attilas beryktede ryttere. Men da de endelig fant et hjem møtte de en ny og mektigere fiende: en muslimsk invasjonshær. 

I 1763 fikk den unge skotten James Watt i oppdrag å reparere en ødelagt dampmaskin. Han fikk den til å fungere igjen, men var ikke fornøyd med dens effektivitet. To år senere hadde han forbedret den så mye at den industrielle revolusjonen skjøt voldsom fart.

Kanskje du er interessert i...