NYTT NUMMER: Presidenten tok kampen for unionen

Abraham Lincoln vokste opp i en fattig nybyggerfamilie, men takket være sin begavelse oppnådde han først å bli jurist og siden politiker. Når han stilte som kandidat i presidentvalget 1860, var det med en agenda mot en fortsatt utbygging av slaveriet. Det fikk Sørstatene til å vill bryte ut av unionen etter valget . Lincoln holdt imidlertid på sin linje gjennom krigsårene og avskaffet til slutt slaveriet i hele landet.

9. april 2018

Dessuten starter vi en ny artikkelserie om Romerrikets tilblivelse og fall. Vi forteller også om Katarina de Medici, enkedronningen som styrte Frankrike gjennom sine sønner og om ni mislykkede polarekspedisjoner.

Abraham Lincolns motstand mot slaveriet gjorde ham så elsket at han ble valgt til president i 1860. I sørstatene var han derimot så hatet at de startet en borgerkrig.

Katarina av Medici var 14 år da hun ble giftet bort til den franske prinsen Henrik. De fikk ti barn, til tross for at han foretrakk sin elskerinne. Da han døde, tok hun makten og styrte landet i 30 år i sine mindreårige og sykelige sønners navn.

På 1800-tallet hadde europeerne kartlagt det meste av jordens overflate. Nå var det stort sett bare polarområdene som gjensto. Is og kulde gjør dem til verdens vanskeligst tilgjengelige og farlige trakter. Noe den ene ekspedisjonen etter den andre bittert erfarte.

Da Romas siste konge ble styrtet i 509 f.Kr. var det bare en bystat han mistet makten over. De romerske senatorene som tok over styret skulle de neste århundrene oppleve å se byen vokse til et rike som omfattet hele den italienske halvøya.

Kanskje du er interessert i...