NYTT NUMMER: Nord-Irland ble revet i stykker av terror i 30 år

Protestene mot diskrimineringen av Nord-Irlands katolikker utartet til gatekamper, mord og attentater.

17. februar 2017

I vårt siste nummer forteller vi også om hvordan Jehovas vitner vokste seg sterke på løftet om at Jesus ville komme tilbake i 1914. Du kan også lese om Napoleons invasjon av Egypt i 1798, om Russlands beskytter Alexander Nevskij og om Sonja Henie, isprinsessen som ble anklaget for å være nazist.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

I 1969 førte protester mot økonomisk og politisk undertrykking til rene gatekamper i Nord-Irland. Det ble starten på «The Troubles» – en nesten 30 år lang terrorkrig. Da britiske soldater ble satt inn mot IRA, ble konflikten spredt til hele landet. 

Medlemmene i Jehovas vitner har vært overbevist om at verdens undergang er nær helt siden bevegelsen vokste fram for mer enn hundre år siden. Hendelsen de er lovet har blitt utsatt gang på gang. Likevel fortsetter vitnene å vente. 

Sommeren 1798 ankom en stor fransk flåte til Egypt. Den ble ledet av den unge generalen
Napoleon Bonaparte, som ville innta landet for å blokkere den britiske innflytelsen i regionen.
Han trodde egypterne ville motta ham som frigjører, men det gikk ikke slik han hadde tenkt.


Alexander Nevskij har vært Russlands nasjonalhelt i århundrer. Myten om ham har sin opprinnelse i et slag ved elven Neva. Det var der han fikk sitt navn og det var der han skal ha seiret over svenske korsfarere som forsøkte å innta landet. 

Kunstløp var lenge en norsk-svensk paradegren, og de første OL-medaljene gikk ofte til kunstløpere fra Norden. Den mest kjente var vår egen Sonja Henie, som dominerte sporten på 1930-tallet og toppet kunstløp-karrieren med å bli filmstjerne.

Kanskje du er interessert i...