NYTT NUMMER: Nazi-Tysklands angrep overrasket Stalin

22. juni 1941 startet Operasjon Barbarossa da Nazi-Tysklands krigsmakt på bred front gikk til angrep mot Sovjetunionen. Den sovjetiske diktatoren Josef Stalin, som hadde stolt på ikke-angepspakten som ble inngått mellon de to diktaturene i 1939, ble tatt fullstendig på sengen. Men da sjokket hadde lagt seg, bestemte han seg for å bygge en ny allianse med Adolf Hitlers fiender.

24. januar 2019

Dessuten forteller vi om middelalderens pirater i Østersjøen, om stridselefantenes historie og om åtte kongelige sidesprang.

Josef Stalin sto igjen som den store seierherren etter annen verdenskrig, men det begynte dårlig. Han ble fullstendig tatt på sengen av Hitlers angrep på Sovjetunionen i juni 1941. Stalins militære inngripen forverret situasjonen, men hans kompetente forhandlinger med vestmaktene skulle til slutt redde landet.

På 500-tallet f.Kr. innførte inderne et nytt våpen på slagmarken: stridselefanten. Det flere tonn tunge dyret fungerte som en levende stridsvogn og tvang verdens hærer ut i en usedvanlig kapprustning.

Det er ikke vanskelig å finne utenomekteskapelig attrå i kongehusenes historie. Tronfølgeren ble som regel giftet bort allerede i tenårene, og maken var alltid en kandidat som kunne begunstige landet politisk og økonomisk. Samlivet var kommet i stand for å produsere tronarvinger, og kjærligheten fikk herskerne finne på annet hold. Men dette var langt fra risikofritt for de kongelige, ei heller for deres utvalgte.

På 1400-tallet herjet de fryktede vitaliebrødrene i Østersjøen og Nordsjøen. De ble ledet av den legendariske Klaus Störtebeker, som begikk en skjebnesvanger tabbe da han angrep det mektige handelsselskapet hansaen. 

Kanskje du er interessert i...