NYTT NUMMER: Martin Luthers kritikk av paven førte til storkrig

Martin Luthers kritikk av paven og den katolske kirkens avlatshandel utløste reformasjonen som splittet Europa.

20. januar 2017

I vårt siste nummer forteller vi også om hvordan Mao Zedong tok hevn over sine kritikere under kulturrevolusjonen, om den raeliske bevegelsen som tror på romvesener i stedet for på gud, om baskernes mange tusen år lange kamp for selvstendighet og forfatteren Virginia Woolf som sammen med vennene i Bloomsburygruppa utfordret sin tids moralnormer.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

Hans skriftlige angrep på paven utløste et jordskjelv som delte kirken og rystet Europa. Martin Luther ble sett på som en velsignet helt av sine tilhengere, men motstanderne mente at han arbeidet for djevelen.

«Det store spranget» skulle gjøre Kina til en velferdsstat. Men Mao Zedongs kampanje førte i stedet til omfattende hungersnød. Det mislykkede «spranget» førte til sviende kritikk og svekket hans posisjon. Noen år senere tok Mao hevn over sine kritikere og startet kulturrevolusjonen. Radikale ungdommer ble oppildnet til å mishandle og drepe alle «klassefiender».

Raelianerne er radikale ateister som har erstattet alle tanker om en gud med overbevisningen om at romvesener har skapt mennesket. Bevegelsen er kalt verdens rareste men snilleste, sekt. Men fullt så uskyldig er den kanskje ikke.

Baskerne i Spania hadde akkurat begynt å utvikle et selvstyre da Franco lot den baskiske nasjonalismens hovedstad Guernica bombe sønder og sammen i 1937.

På begynnelsen av 1900-tallet bodde søstrene Virginia og Vanessa Stephen i en leilighet i London. Hjemmet deres ble møtested for noen av Englands mest begavede personer. Sammen fremmet de en ramsalt kritikk av de trange normene for kunst, politikk og seksualitet.

Kanskje du er interessert i...