NYTT NUMMER: Mandela ledet frihetskampen fra fengsel

1962 ble advokaten Nelson Mandela pågrepet av sørafrikansk politi. Han hadde da arbeidet under jorden i et år med å organisere frigjøringsbevegelsen ANCs militære motstand mot apartheidregimet. Da dette ble avdekket ble Mandela og hans nærmeste menn dømt til livstid i fengsel. Tross isoleringen greide han å lede frihetskampen fra fengsel, og på slutten av 1980-tallet innså hans fiender i regjeringen at de måtte forhandle med ham.

1. oktober 2018

I tillegg forteller vi om spanske armadaens forsøk på å invadere England år 1588, om de seks søstrene Mitford der to var nazister og én kommunist samt om anarkistene som på begynnelsen av 1900-tallet var en av verdens mest fremgangsrike politiske bevegelser.

Med den ene hånden knyttet marsjerte Nelson Mandela ut i friheten den 11. februar 1990. Dermed var raseskillesystemet apartheid dødsdømt. Hans løslatelse var sluttpunktet i den lange frihetskampen for Sør-Afrikas svarte som ANC-lederen hadde organisert fra sin fengselscelle.

Sommeren 1588 sendte den spanske kongen Filip II sin store armada mot nord for å styrte den engelske dronningen Elisabeth I. Men han regnet verken med dårlig vær, uhåndterlige skip eller brist på ammunisjon. 

Søstrene Mitford var et begrep på 1930-tallet. To av dem ble nemlig fascister og én ble kommunist. En annen søster ble derimot en bestselgende forfatter gjennom å skrive nøkkelromaner om sin merkelige familie.

Ut av 1800-tallets arbeiderbevegelse vokste det fram en ideologi som fikk stor innflytelse i Sør-Europa, Russland og Latin-Amerika. I fagforeninger og gjennom direkte aksjoner arbeidet anarkistene for en revolusjon som skulle gjøre alle regjeringer overflødige.

Kanskje du er interessert i...