NYTT NUMMER: Krigen i Stillehavet snudde ved Midway i 1942

Noen måneder etter det overraskende japanske angrepet på Pearl Harbor i desember 1941 sto det et avgjørende slag ved den lille atollen Midway. Amerikanerne gikk seirende ut, og japanerne befant seg nå på defensiven. Men det skulle bli mange blodige kamper før krigen var avsluttet.

24. november 2017

Dessuten forteller vi om skarpskytteren Ljudmila Pavlitsjenko som ble sendt på PR-turné til USA, om 1800-tallets store frihetshelt Garibaldi som samlet Italia og om historien bak sju av våre vanligste instrumenter.

Etter det mislykkede forsøket på å knekke den amerikanske flåten ved Pearl Harbor satset japanerne på et avgjørende sjøslag ved Midway-atollen våren 1942. Men nå
var angrepet ventet.

Ljudmila Pavlitsjenko startet sin skytetrening i tenårene. Hun var ikke sen om å verve seg som skarpskytter da Tyskland angrep Sovjetunionen i 1941. Året etter hadde hun drept så mange tyskere at hun ble sendt ut på PR-turné.

På 1800-tallet ble frihetskjempen Giuseppe Garibaldi et idol for nasjonalister i hele verden. Hans innsats for samlingen av det splittede Italia vakte beundring. Men da det nye landets grenser skulle trekkes ble Garibaldi holdt utenfor.

Mennesket oppdaget tidlig at det ikke bare var stemmen som kunne frembringe toner. Benbiter og andre redskaper har ofte blitt formet til raffinerte musikkinstrumenter.

Kanskje du er interessert i...