NYTT NUMMER: Kleopatra giftet seg med romersk general for å redde Egypt

Julius Caesar hadde hjulpet henne til den egyptiske tronen i 47 f.Kr. Men da han ble myrdet i 44 måtte Kleopatra finne en ny alliansepartner for å beholde makten. Hun valgte Caesars general Marcus Antonius, og sammen med ham begynte hun å utvide sitt maktområde. Da valgte Romas nye hersker, Octavian, å ta opp kampen mot dem.

22. januar 2018

Dessuten forteller vi om den koreanske filmstjernen som ble bortført tll Nord-Korea av Kim Jong-il, om de sør-amerikanske diktatorenes drapsprosjekt Operation Condor og om kunsten som Hitler hatet.

Kleopatra drev et avansert maktspill for å beholde makten i Egypt. I motsetning til sine
fiender klarte hun å finne allierte i det mektige Romerriket.

På 1970-tallet ble store deler av Sør-Amerika styrt av militærjuntaer som så all opposisjon som en kommunistisk trussel. Med støtte fra CIA begynte regimene å samarbeide for å bekjempe sine fiender. Resultatet ble et internasjonalt mordprosjekt kalt Operation Condor.

De var to av Sør-Koreas største kjendiser i film-bransjen. Men Shin Sang-ok og Choi Eun-hee var berømte også i det kommunistiske Nord-Korea, og så filminteressert var diktatorsønnen Kim Jong-il at han lot dem kidnappe. 

I 1937 ble det holdt to kunstutstillinger som ­skulle overbevise tyskerne om den nazistiske
ideologiens overlegenhet. Én viste verk som ­Hitler hadde valgt ut, den andre viste kunst som skulle virke avskrekkende. Responsen ble ikke som forventet. Fem ganger så mange så kunsten som Hitler hatet.

Kanskje du er interessert i...