NYTT NUMMER: Khomeini kapret folkets opprør mot sjahen

1978 hadde det iranske folket fått nok av sjahens korrupte tyranniske regime. Stadig flere grupper sluttet seg til demonstrasjonene, som vokste seg større til tross for at de ble møtt av politiets og militærets vold. Til sjahens kritikere hørte også ayatollah Khomeini. Da han kom tilbake fra sin eksil i Paris, pratet han om et fritt samfunn, men i løpet av noen måneder hadde han forvandlet Iran til en prestestyrt islamsk republikk.

6. august 2018

Dessuten forteller vi om middelalderkeiseren Fredrik Barbarossa, om paret Loving som klarte å stoppe USAs lover mot blandingsekteskap og om hvordan Romerriket ble delt for å kunne holdes sammen.

Sjahen av Iran var hatet av mange, men man trodde likevel at han satt trygt på tronen i kraft av det sikkerhetsapparatet han hadde bygd opp med USAs hjelp. Men da oppslutningen om den landsforviste åndelige lederen Khomeini vokste, var revolusjonen et faktum.

Han var klassifisert som «hvit» og hun som «farget». Selv ville de bare bli godtatt som «mann» og «kone». Det ble de først da USAs høyesterett avskaffet forbudet mot blandingsekteskap i 1967.

Han er kjent for ettertiden under sitt italienske kallenavn Fredrik Barbarossa. Den rødskjeggete tysk-romerske keiseren Fredrik I var en av middelalderens mektigste menn, men han klarte aldri å kue italienerne.

Keiser Diokletian forhindret splittelsen av Romerriket ved å dele det opp i fire regioner. Senere tok Konstantin den store et fast grep om imperiet og flyttet hovedstaden østover.

Kanskje du er interessert i...