NYTT NUMMER: Jeanne d'Arc snudde hundreårskrigen

Da den unge kvinnen Jeanne d'Arc søkte opp den franske tronfølgeren i år 1429, var Frankrike hardt presset i den langvarige konflikten med England, som senere skulle bli kjent som hundreårskrigen. Hun fikk overtalt kronprinsen til å la seg krone, og ledet selv de franske styrkene som hevet beleiringen av Orleans. Hennes innsatser fikk krigslykken til å snu til franskmennenes fordel.

21. desember 2018

Dessuten forteller vi om den 900 dager lange beleiringen av Leningrad, om historiens mest kjente superhelter og om mannen som tok det første fotografiet.

Etter nesten 80 år med kamper mellom franske og engelske styrker blandet en ung jente seg inn i krigen. Den 17 år gamle Jeanne d’Arc hevdet at Gud hadde gitt
henne i oppdrag å befri Frankrike fra deres fiender. I mai 1429 førte hun en fransk styrke mot den beleirede byen Orléans.

Den 27. januar 1943 ble Leningrad befridd etter en tysk beleiring som hadde vart i nesten 900 dager. Over en million av byens innbyggere mistet livet, men de overlevende hadde holdt ut. Forfatteren Pavel Luknitskij var en av dem.

Superheltene ble populære takket være tegneserienes gjennombrudd på 1930-tallet, men de var intet nytt fenomen. Man finner samme karaktertrekk hos mange ulike kulturers myteomspunne helter. 

Det hadde lenge vært kjent at lys kunne projisere bilder, men ingen hadde kommet på at disse kunne bli mer enn flyktige avtrykk. Nicéphore Niépce ble historiens første fotograf da han fanget et bilde ved hjelp av en asfaltbelagt tinnplate.

Kanskje du er interessert i...