NYTT NUMMER: Ivan den grusomme styrte Russland med jernhånd

Ivan IV arvet makten fra sin far allerede som treåring. I oppveksten hans ble landet styrt av av bojarer, russiske adelsmenn, og da Ivan ble voksen truet han med å gå av dersom han ikke fikk overta all makt selv. Siden innførte han et terrorvelde i landet som gjorde ham kjent som Ivan den grusomme.

28. mai 2018

I tillegg forteller vi om den mislykkede piraten William Dampier som viet seg til vitenskapen, om ni berømte broer og om drapene på Martin Luther King og Robert Kennedy som rystet USA våren 1968.

Ivan IV var den første russiske lederen som kalte seg tsar – det russiske ordet for keiser. Men han ble mer kjent som «den grusomme» fordi han holdt seg ved makten i 37 år ved hjelp av blodig terror.

Flamingoer, sebraer, sjøløver, avokadoer, kokospalmer og brødfrukt – William Dampier skildret alt han så på sine reiser rundt jorden. Han forsøkte å forsørge seg selv som sjørøver, men tjente snart mer på å skrive bøker. Med tiden ble han også en respektert forsker. 

Mennesket har bygget broer siden forhistorisk tid.  De første besto kanskje av trestammer felt over vassdrag.  I dag er mange broer tekniske mesterverk, men også romerne brukte avansert teknikk når de bygget broer. Her er ni broer som har blitt berømte for sin konstruksjon eller for en dramatisk hendelse som utspant seg ved, på eller i nærheten av dem. 

For 50 år siden var USA splittet av raseopptøyer og protester mot Vietnamkrigen. For mange var håpet om en bedre framtid knyttet til to personer – borgerrettsforkjemperen Martin Luther King og presidentkandidaten Robert F Kennedy. Men to drapsmenn skulle knuse alle forhåpninger.

Kanskje du er interessert i...