NYTT NUMMER: Harriet Tubman reddet slaver til friheten i nord.

Hun risikerte livet for å flykte til friheten i nord. Tross det vendte Harriet Tubman gang på gang tilbake til sørstatene for å hjelpe andre slaver med å flykte.

10. mars 2017

I det nye nummeret forteller vi også om sekten Aum Shinrikyos giftgassangrep på T-banen i Tokyo i 1995, om militærkuppet i Hellas i 1967 og om fritenkeren Giordano Bruno som ble brent på bålet i Roma i 1600.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

Hun hadde risikert livet for å flykte til friheten i nord. Likevel vendte hun i årene etter tilbake til sørstatene flere ganger for å hjelpe andre slaver å flykte. Og da borgerkrigen brøt ut, var hun ikke sein om å melde seg som frivillig i kampen mot slaveriet.

Medlemmer av den japanske sekten Aum Shinrikyo sjokkerte verden ved å slippe ut en dødelig gass i Tokyos tunnelbane i 1995. Det var toppunktet i den ekstreme gruppas voldelige forsøk på å realisere sin visjon om verdens undergang. 

Den 21. april 1967 tok en gruppe generaler og oberster makten i Athen. Kuppet ble starten på sju år med diktatur, der arrestasjoner, tortur, sensur og politivold hørte til hverdagen. På det verste satt over 20 000 grekere i juntaens fengsler. Drømmen om å erobre Kypros ble militærregimets fall.

Giordano Bruno gikk i kloster som 17-åring, men nektet å slå seg til ro med læresetningene som var godkjent av den katolske kirken. Han trodde på eldre religioner og befolkede planeter
i et uendelig univers – tanker som ble hans død.

Kanskje du er interessert i...