NYTT NUMMER: GERONIMO – den siste apachekrigeren som ga opp

På 1800-tallet undertrykte USAs hær det ene nordamerikanske indianerfolkeslaget etter det andre. Den siste som ga seg ble apachelederen Geronimo som hele sitt liv hadde bekjempet meksikanere og amerikanere som tok seg inn på hans folks område. Flere ganger stakk han av fra fangenskap og gjenopptok kampen mot inntrengerne.

21. februar 2019

Dessuten forteller vi om hvordan verdenskrigen påvirket seksualmoralen, om den ekstreme sekten som tok over den tyske byen Münster og om oppfinneren Thomas Edisons lysende karriere.

Gjennom hele USAs historie hadde landets militære kjempet mot den nord-
amerikanske urbefolkningen. På 1890-tallet var de fleste indianerfolkene tvunget
i kne, men apachen Geronimo nektet fortsatt å gi opp. I pressen ble han
framstilt som en blodtørstig krigsleder.

De to verdenskrigene rystet om på kjærlighetslivet og kjønnsrollene. Nye tanker om betydningen av et godt sexliv ble spredt i befolkningen, men fortsatt snakket de fleste veldig lavt om prevensjonsmidler. Det bidro til babyboomen på 1940-tallet.

Mange syntes Martin Luther hadde vært altfor forsiktig da han tok på seg å reformere kirkens lære. På 1500-tallet kom det flere radikale predikanter til den tyske byen Münster. De ville revolusjonere samfunnet fullstendig. En av dem het Jan van Leiden, og han ble byens konge.

Tusenkunstneren Thomas Edison etablerte et oppfinnerverksted i Menlo Park, New Jersey. Derfra kom den ene oppfinnelsen etter den andre, men glødelampen ble den mest strålende triumfen.

Kanskje du er interessert i...