NYTT NUMMER: Gatekamper og økonomisk krise banet vei for Hitler

Etter første verdenskrig var krisen dyp i Tyskland. Økonomien var ekstremt anstrengt, keiserdømmet var avviklet og tusenvis av desillusjonerte soldater flokket seg i byene. Kommunistene håpet på en revolusjon som den i Russland 1917, samtidig som det ennå så smått spirende ekstrem-nasjonalistiske nazipartiet begynte å bygge opp kampgrupper som ville hevne det tyske nederlaget i krigen. 1923 forsøkte lederen deres Adolf Hitler å gjennomføre et statskupp.

18. juni 2018

Dessuten forteller vi om Burmas frihetskamp mot briter og japanere, om den georgiske nasjonalhelten dronning Tamara og om keisernes tid i Roma.

Etter nederlaget i første verdenskrig var Tyskland et land i kaos. Keiserdømmet var avløst av et demokrati, men storbyenes gater ble hjemsøkt av hyppige slagsmål mellom kommunister og nazister. Ville demokratiet overleve trusselen fra kuppmakere og revolusjonære?

General Aung San var den selvsagte lederen da Burma fikk sin selvstendighet i 1947. Han hadde tidligere søkt støtte hos både kinesiske kommunister og japanske imperialister, men nå kjempet han for en demokratisk framtid. Det var en kamp datteren Aung San Suu Kyi måtte føre videre 41 år senere.

Tamara styrte Georgia i nesten tretti år. Hennes regjeringstid mellom 1184 og 1213
blir ofte kalt den georgiske gullalderen, og av sine undersåtter ble hun hyllet som
«kongenes konge og dronningenes dronning».

Caesar ble myrdet for å redde republikken, men den gikk likevel under. Etter det ble imperiet styrt av keisere som forsøkte å samle all makt på egne hender. 

Kanskje du er interessert i...