NYTT NUMMER: Den kalde krigen spredte seg til rommet

Mot slutten av andre verdenskrig utviklet Nazi-Tysklands forskere V2-raketten, som de kunne angripe London med fra kontinentet. Før krigen var slutt hadde alliansen mellom USA og Sovjetunionen glidd over i mistenksomhet og kald krig. Derfor prøvde begge seierherrene å ta vare på tyskernes rakettkunnskaper for å få et forsprang i den globale maktkampen. På 1950-tallet eskalerte konflikten til et romkappløp som ikke ble avgjort før amerikanske astronauter satte sine bein på månen i 1969.

26. november 2018

Dessuten forteller vi om hvordan Polen forsvarte sin selvstendighet mot Den røde armés angrep i 1920, om franskmannen som programmerte en vevstol med hullkort på begynnelsen av 1800-tallet og om Eleanor Roosevelt som drev gjennom FNs deklarasjon om menneskerettighetene.

Tyskerne klarte ikke å snu annen verdenskrig med sine V2-raketter, men snart skulle supermaktene USA og Sovjetunionen verve de beste tyske forskerne for å få et militært overtak i rommet.  

Etter første verdenskrig gjenoppsto Polen på kartet over Europa. Tyskland og Østerrike-Ungarns nederlag gjorde polakkene frie igjen. Men i øst måtte de bekjempe en ny fiende dersom de skulle overleve: det nye kommunistiske regimet i Russland. 

I tusenvis av år var silke både ekslusivt og dyrt, noe som skyldtes at det var meget tidkrevende å framstille. Men i 1805 klarte Joseph-Marie Jacquard å lage en vevstol som ved hjelp av hullkortprogram kunne produsere silkestoff mye raskere enn før.  

USAs president Franklin D Roosevelt døde før annen verdenskrig var over, men for hans kone Eleanor ventet en ny oppgave etter freden. Hun fikk i oppdrag å samle verden bak en deklarasjon om menneskerettigheter. 

Kanskje du er interessert i...