NYTT NUMMER: Churchill nektet å gi opp kampen mot Hitler

Winston Churchill tiltrådte som Storbritannias statsminister i 1940. Da hadde Hitlers arméer lagt under seg Polen, Norge og Danmark og førte en brutal lynkrig i Vest-Europa. Etter Frankrikes kapitulasjon sto britene alene mot den nazistiske krigsmaskinen, men Churchill nektet å vurdere fredsforhandlinger med tyskerne. Med sin urokkelige kampvilje klarte han å få britene til å holde stand inntil krigen snudde året etter.

16. februar 2018

Du kan dessuten lese om Edgardo Mortara, den jødiske gutten som ble kidnappet av inkvisisjonen i 1858, om dansemanien i Strasbourg i 1518 og om den faktiske Cyrano de Bergerac, soldaten som ble fredsdikter.

Winston Churchill hadde ikke så mange tilhengere da han tiltrådte som Storbritannias statsminister under annen verdenskrig. Men takket være sin stahet og sin talekunst klarte han å vende opinionen og få britene til å tro at Hitler virkelig kunne overvinnes.

Ifølge et rykte som nådde den katolske kirkens inkvisisjon, var den seks år gamle jødiske gutten Edgardo Mortara blitt nøddøpt som spedbarn. Da ble Kirkestatens politi sendt hjem til familien i Bologna, og gutten ble bortført for å oppdras som en kristen. 

For 500 år siden begynte en bondekone å danse for seg selv i Strasbourgs gater. Flere fulgte på, og snart var det store grupper som danset. Noen av deltakerne ble så utmattet at de døde. 

I 1897 gjorde Cyrano de Bergerac suksess på teaterscenen som langneset mester i fekting med både ord og kårde. Virkelighetens Cyrano de Bergerac hadde også disse egenskapene og skrev dessuten bøker om romferder, på 1600-tallet.

Kanskje du er interessert i...