NYTT NUMMER: Befrieren Charles de Gaulle endret Frankrike

I motsetning til sine overordnede nektet Charles de Gaulle å overgi seg til Nazi-Tyskland. I stedet flyktet han til London, der han ledet den franske motstandskampen mot de tyske okkupantene. Da han vendte hjem etter annen verdenskrig, hadde han store planer for hvordan Frankrike skulle bli et mer stabilt land. Men han ble snart lei av den politiske kranglingen. Først under Algerie-krisen på 1950-tallet fikk han gehør for sine ideer.

26. mai 2017

I vårt siste nummer skriver vi også om forfatteren Jane Austen, som døde for 200 år siden; om renessansens viktigste velgjørere, bankier-familien Medici, og om Biafra-krigen som utartet til en sultkatastrofe.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

Charles de Gaulle ble 1900-tallets mest innflytelserike president i Frankrike. Han ledet motstanden mot tyskerne under annen verdenskrig. Senere skrev han en ny grunnlov for
å få mer makt som president.

I dag har forfatteren Jane Austen entusiastiske lesere over hele verden. Alle romanene hennes har blitt populære filmer og TV-serier. Men da hun døde i 1817 hadde hun verken opplevd noen særlig suksess eller spesielt mye av den kjærligheten hun skrev om. 

Familien Medici skapte et av historiens største finansimperier i 1300-tallets Firenze. De tok også over den politiske makten i byen og hadde stor innflytelse i hele Europa. Ut fra denne slekten kom både storhertuger, dronninger og paver.

Hele verden fulgte borgerkrigen i Nigeria via TV-skjermen. Særlig hungersnøden blant de sivile i utbryterstaten Biafra opprørte seerne. Men konflikten var ikke svart-hvitt, og begge sider i krigen forsøkte å spille på lidelser for
å vinne den.

Kanskje du er interessert i...