NYTT NUMMER: Alexander den store tapte ikke et eneste slag

Alexander den store etterfulgte Filip II som konge over Makedonia i 336 f.Kr. Han arvet dermed sin fars prosjekt – å ta hevn over det persiske imperiet for dets tidligere herjinger i den greske verden. Tross sin unge alder nådde Alexander målet sitt på bare noen få år. Uten å tape et eneste slag erobret han hele perserriket.

14. juli 2017

I dette nummeret starter vi også en ny artikkelserie om kvinner i krig, og vi begynner med fortellingen om 1700-tallssoldaten Hannah Snell. Du kan også lese om indianerstammen comanchene, som hadde Nord-Amerikas beste kavaleri, og om Alpekrigen i Italia 1915–17.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

Faren Filip II gjorde ham til feltherre. Moren Olympias hevdet at han var sønn av Zevs. Selv ga den unge kongen seg ut på et felttokt som fortsatte østover helt til hans egne menn nektet å gå lenger. Men da hadde han knust det persiske imperiet.

Hannah Snell kledde seg ut som mann for å kunne verve seg til den britiske flåten. Hun vendte tilbake til England såret og lutfattig etter kamper i India, og solgte straks sin historie til pressen. 

På 1600-tallet kom en ny folkegruppe til området som i dag ligger i det sørøstlige USA. Comanchene temmet hesten og kontrollerte store deler av de amerikanske sørstatene langt inn på 1800-tallet. 

I 1915 prøvde den italienske militærledelsen å beseire keiserdømmet Østerrike-Ungarn i en
lynkrig. Men de høye fjellene og de moderne maskingeværene gavnet østerrikerne. Etter tre
år med krig hadde italienerne mistet mer enn én million mann samt en stor del av Nord-Italia. 

Kanskje du er interessert i...