NYTT NUMMER: Afrikanske konger ble styrtrike på slavehandel

Det hadde foregått slavehandel i Afrika i århundrer da et nytt marked vokste fram på kontinentets vestkyst på 1500-tallet. Da dukket europeiske handelsmenn opp for å kjøpe slaver til plantasjer og gruver i Amerika. En rekke afrikanske konger startet jakten på mennesker som kunne selges på slavemarkedet.

1. september 2017

Av andre ting å lese: jernbanens fødsel, Kalmarunionens vekst og fall og Svart September - høstmåneden i 1970 da palestinske flyktningleirer ble angrepet av jordanske styrker.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her. 

På 1500-tallet begynte europeiske sjøkapteiner å kjøpe opp slaver langs Afrikas vestkyst for å frakte dem til plantasjer og gruver i Amerika. Men slavehandelen hadde allerede eksistert på dette ­kontinentet i flere hundre år, og i flere afrikanske riker hadde kongene bygget opp enorme formuer.

På slutten av 1300-tallet klarte den danske dronningen Margrete I å ta kontroll over hele
Norden. Men unionen hun grunnla i Kalmar i 1397 ble utfordret av mektige adels-slekter
som nektet å la seg styre fra København. Etter 80 urolige unionsår sendte kong Christian I en invasjonsflåte mot Stockholm.

Dampmaskinen gjorde at vannet kunne pumpes ut av gruvene, og dermed kunne man bryte mer steinkull. Kullet ga billigere energi, og industrihjulene rullet enda raskere. Da dampmaskinen ble satt på hjul, ble det mer fart på transporten også. 

Da Jordan mistet Vestbredden til Israel under seksdagerskrigen flyktet 245 000 palestinere over grensa. De neste årene etablerte palestinske organisasjoner baser i landet for å fortsette angrepene på den jødiske staten.Til slutt så Jordans kong Hussein seg nødt til å stoppe dem.
Hans offensiv i 1970 ble kjent som Svart september.

Kanskje du er interessert i...