NYTT NUMMER: Tsarfamilien fengslet og myrdet under den russiske revolusjon.

I dette nummeret forteller vi også om Pyrrhos, den greske generalen som vant en skjebnesvanger seier over romerne; om den hemmelige agenten Christine Granville som reddet dødsdømte fanger i det okkuperte Frankrike, samt om forfatteren J R R Tolkien som var inspirert av nordiske språk og myter da han skrev Hobbiten og Ringenes Herre.

29. desember 2016

I begynnelsen av 1917 sto Nikolaj II fort­satt i spissen for de russiske styrkene som kjempet i første verdenskrig. Men krigen var en katastrofe, og situasjonen på hjemmefronten ble stadig mer kaotisk. Tsaren var likevel helt uforberedt på det som ventet ham og hans familie.

Ønsker du å abonnere på All Verdens Historie? Finn ut mer om våre gode tilbud her.

«She flirted with men and with death!" Slik lød en avistittel etter at den polsk-britiske agenten Christine Granville ble knivmyrdet i London i 1952. Hun hadde operert under stor risiko på tysk-
okkupert jord under annen verdenskrig, og klart det umulige.

Han var i slekt med Aleksander den store, og mange trodde at Pyrrhos ville være i stand til å gjenopprette det greske imperiet. I stedet ble seieren ved Ausculum i 279 f.Kr. grekernes siste framstøt før romerne tok over som den viktigste makten.

J R R Tolkien blir av mange regnet som fantasi-sjangerens far. Men hans klassiske verk Hobbiten og Ringenes herre var på sin side inspirert av norrøn litteratur. Tolkien lånte ord, navn og hendelser fra nordboenes sagaer og sagn.

Kanskje du er interessert i...