Fem kvinner på slagmarken

Det er langt mellom kvinner som har satt avtrykk på slagmarken, men de fins. Her er historiens fem mest kjente!

28. juni 2018 av Sara Griberg

Hannah Snell kjempet for Storbritannia.

5. Hannah Snell ble såret i India

Født i Worcester i 1723. Kriget for Storbritannia mot Frankrike i koloniene. Død i London i 1792.

Det ble skrevet flere bøker og skuespill om engelske Hannah Snell allerede mens hun levde. Snell tjenestegjorde i den britiske flåten forkledd som mann. Hun deltok i flere kamper og ble såret ved Devicotta i India i 1749. Etter å ha mønstret av og avslørt at hun var kvinne opptrådte hun iblant på scenen ikledd sin uniform. 

Kenau og beleiringen av Haarlem 1572–1573.

4. Kenau ga navn til karaktertrekk

Født i Haarlem 1526. Kriget for nederlandsk selvstendighet mot Spania. Dod i Haarlem 1588.

Enken og forretningskvinnen Kenau Simonsdochter Hasselaer ble legendarisk under den nederlandske frihetskampen mot det spanske styret på 1500-tallet. Hun sloss på barrikadene med en slik aggresjon under beleiringen av hjembyen hennes at ordet «kenau" har blitt synonymt med «rivjern" på nederlandsk.

Boudicca hann plundra London innan hon dog i samband med slaget vid Paulerspury år 60.

3. Boudicca døde i slag mot romerne

Født rundt 20 e.Kr. Kriget for keltiske icener mot Romerriket. Død 60 e.Kr.

Den keltiske dronningen Boudicca ledet et væpnet opprør mot den romerske okkupasjonsmakten i England i 60 e.Kr. Historikerne Dion Kassius og Tacitus beskriver henne som «høy og fryktinngytende, med et skarpt blikk og streng røst". Boudicca sa i en oppildnende tale til folket at hun var beredt på å dø for å hevne seg på de romerske soldatene som hadde mishandlet henne og voldtatt døtrene hennes. «Om dere menn heller vil leve i slaveri er det deres eget valgl. Ifølge den romerske historikeren Tacitus falt Boudicca i kampene. 

Agustina de Aragón bemannet kanonene i Zaragoza.

2. Agustina de Aragón ble nasjonalhelt

Født i Tarragona i 1786. Kriget for Spania mot Frankrike. Død i Ceuta i 1857.

Agustina Raimunda Maria Saragossa Domènech ble berømt for sin motstand mot franskmennene i den spanske selvstendighetskrigen mot Napoleons styrker i 1808. Opplysninger tyder på at hun spilte en avgjørende rolle ved å bemanne kanonene under beleiringen av byen Zaragoza. Etter det var hun aktiv som geriljasoldat, før hun senere begynte å tjenestegjøre formelt som offiser i de allierte styrkene som ble ledet av den engelske befalhaveren Wellington.

Agustina fikk snart status som nasjonalhelt i Spania, og innsatsen hennes har blant annet blitt foreviget av kunstneren Francisco de Goya og av den engelske dikteren Lord Byron.

Jeanne d'Arc ledet franskmennenes motstand mot de engelske invasjonsstyrkene.

1. Jeanne d'Arc ledet den franske armeen

Født i 1412 i Lorraine. Kriget for Frankrike mot England. Henrettet i 1431 i Rouen.

Jomfruen av Orléans, Jeanne d'Arc, er uten tvil historiens mest sagnomsuste kvinnelige hærfører. Hun skal ha fått en åpenbaring fra Gud, noe som førte til at hun ble utnevnt til befalhaver for den franske hæren under hundreårskrigen mot England på 1400-tallet. I skinnende rustning red hun i spissen for sine styrker, med et hvitt flagg prydet med den franske liljen og navnene «Jesus" og «Maria". Hun deltok ikke selv i drepingen, men det sies at hun hadde anlegg for taktikk og strategi. Hennes nærvær ansporet soldatene, og hun ledet styrkene sine til seier. Jeanne ble senere tatt til fange av britene og dømt til døden for hekseri. Hun ble brent på bålet i Rouen i 1431. Jeanne d'Arc ble kanonisert i 1920.  

Kanskje du er interessert i...