En britisk sersjant måler brystkassa på indiske rekrutter til hæren i 1941. 

© Corbis/Getty

Deltok India i annen verdenskrig?

30. desember 2016

SVAR India var fortsatt del av det britiske imperiet da annen verdenskrig brøt ut i 1939. Landet sluttet seg derfor til de allierte. Til sammen deltok mer enn 2,3 millioner indiske soldater i krigen. Mahatma Gandhi og flere andre indiske frihetskjempere mente imidlertid at landet ikke burde sende soldater til den britiske hæren med mindre India ble garantert selvstendighet. Gandhi ble derfor arrestert og tilbrakte flere år i fengsel.

Subhas Chandra Bose

© S-Z-Photo/IBL

Nasjonalistlederen Subhas Chandra Bose gikk enda lenger i sin motstand og tok åpent parti for aksemaktene. Som leder av Den indiske nasjonalhær, INA, ble han med tysk hjelp sendt til Singapore hvor han tok kommandoen over en styrke på 40 000 mann. Mange av disse var indere som var tatt til fange av den japanske hæren. I 1944 gjorde INA, sammen med japanske styrker, et mislykket forsøk på å invadere India fra Burma.

Totalt falt 83 000 indiske soldater på alliert side under krigen. Den indiske hæren utmerket seg spesielt under kampene i Nord-Afrika og i Sørøst-Asia. Likevel har landets bidrag til de alliertes seier ofte blitt oversett i etterkrigstidens offisielle historieskriving. 

Kanskje du er interessert i...