Ernest Boulton og Frederick Park blev arresteret foran Strand Theatre, anklaget for opfordring til usædelighed ved at vise sig offentligt i dametøj.
© Mary Evans/ibl

«The he-she-ladies» muntret og opprørte London i 1870

De skapte furore som Stella og Fanny på den britiske sosietetens fester. At de egentlig het Ernest og Frederick gjorde dem bare mer spennende. Men ikke alle satte pris på underholdningen i 1870-tallets England. Da de viste seg med hver sin mann på teateret ble de pågrepet av politiet.

28. februar 2017 av Jenny Ahonen

De var fremdeles kledd i kvinneklær. Men etter en urolig natt i fengselet var de pent oppsatte frisyrene blitt svært så rufsete og skjeggstubben hadde begynt å titte fram på haka. For de nysgjerrige tilskuerne i rettssalen ble det klart at alt som var sagt, var sant. De to kvinnene som hadde tilbrakt natten i arresten var 

i virkeligheten menn.

Ernest Boulton hadde likt å kle seg i kvinneklær helt fra han var liten gutt. Oppmuntret av sin fnisende mamma opptrådte han ofte i rollen som en av børsmeklerfarens og familiens hushjelper. Han nektet å lyde døpenavnet sitt når han var drapert i kjoler på denne måten og forlangte i stedet å bli kalt «Stella".

Det var under dette navnet at han 20 år senere dro på turné sammen med sin kollega «Fanny". 

Lord Arthur Pelham Clinton (1840–70), engelsk politiker, fotografert med Ernest Boulton (øverst) og Frederick Park (på gulvet).

© Ullstein/ibl

Furore i underholdningsbransjen

Ernest møtte «Fanny" – eller Frederick Park som var Fannys virkelige navn – da han som ung mann jobbet i onkelens bank. Den jevngamle Frederick var jusstudent og jobbet i et advokatfirma i London. Begge hadde lovende karrierer foran seg da de i stedet bestemte seg for å slå inn på en helt ny bane. Under navnene «Stella" og «Fanny" gjorde de to unge mennene sin inntreden i underholdningsbransjen.

Den teatrale duoen framførte sine forestillinger i stramt tilsnørte korsetter og med håret lagt i myke krøller. De ble møtt av et ellevilt publikum, og avisene ga showet deres lysende omtaler. Det var først og fremst Fanny som ble hyllet. Han ble vekselvis beskrevet som betagende vakker og en talentfull sopran.

Det var ikke uvanlig at det unge paret ble invitert til å delta på ulike fester og arrangementer etter sine opptredener – ei heller at de ble bedt om å komme i kjole. Under disse herregårdsmiddagene lot de seg ofte avbilde i kvinneklær.

Disse bildene ble så populære at noen av dem ble trykket opp som postkort. 

Snart hadde Stella og Fanny blitt et vanlig innslag på de sosiale og kulturelle evenementene som moret den tidens høyere klasser. De opptrådte både på landsbygda og i Londons høykulturelle strøk. De skjørtekledte mennene dukket opp på det årlige robåtracet mellom Oxford og Cambridge og på prestisjetunge teatre som Surrey og Alhambra. Men de var også å se i det eksklusive shoppingsenteret Burlington Arcade – et sted hvor prostituerte kvinner av det mer kostbare slaget pleide å tilby sine tjenester. Arkadens velkledde gentlemen la merke til de to kvinnene og deres mascaramalte flørtende øyekast. Men også politiet la merke til dem. 

Ernest Boulton (kjent som Stella, sittende) og Frederick Park (kjent som Fanny, til høyre). Bilde fra 1865.

© Ullstein/ibl

Tidene endret seg

Stella og Fanny ble enormt populære på mange av de stedene de besøkte. Men ikke alle lot seg more av de kjolekledte mennene. Kvelden den 28. april 1870 ankom de to «kvinnene" Strand Theatre. Politiet hadde dem allerede i kikkerten. Fanny og Stella hadde avtalt å møte to menn i teateret, og disse var begge kledd i dress. De fire slo seg ned i en losje.

Men en detektiv hadde fulgt etter Stella og Fanny til teateret. Mens showet fortsatt pågikk for fullt, var forsterkninger allerede på vei. De to ble arrestert utenfor entreen idet de intetanende var på vei ut i London-natten.

Ernest Boulton og Frederick Park ble anklaget for «den avskyelige forbrytelsen" buggery, et datidig engelsk begrep for sodomi eller homoseksuelt samleie. De var fortsatt iført kjoler da de møtte for dommeren neste dag, og disse ble utførlig beskrevet i avisene som rapporterte om arrestasjonen. Mediene omtalte duoen som «the he-she-ladies" og den offentlige interessen var stor under den langvarige rettsprosessen.

Ble beskyldt for skammelig livsstil

Det rådet en nervøs stemning i London før rettssaken som startet i mai 1871. På den andre siden av kanalen hadde arbeiderne gjort opprør og dannet Pariserkommunen, som styrte hovedstaden etter et radikalt program i flere måneder før opprøret ble knust av de militære.

På hjemmefronten krevde en voksende republikansk bevegelse at kongehuset måtte avskaffes, og Charles Darwin hadde presentert et helt nytt syn på mennesket gjennom sine verk om aper og evolusjon. Menn som kledte seg ut som kvinner ble – på toppen av alt det andre – et tegn på at samfunnet var i ferd med å spore av.

Før arrestasjonen hadde Ernest og Frederick bodd på to forskjellige adresser i London. Men de hadde også delt en felles leilighet hvor de pleide å forberede seg til kveldens forestillinger. I denne leiligheten fant politiet et titall skjørt, 16 kjoler og ti kapper, samt hatter og annet kvinnelig tilbehør og accessories. Kjolene og hattene ble presentert i retten som bevis på de unge mennenes «skamløse" livsstil. 

Ernest Boulton og Frederick Park iført kjoler i Strand Theatre i London, der de ble arrestert.

© Mary Evans/ibl

Manglet troverdige vitner

Det var imidlertid ingen forbrytelse å framstille seg som kvinne – i verste fall var det en mindre forseelse. Den som kledte seg i kvinneklær på offentlig sted kunne i høyden regne med en advarsel fra politiet eller milde bøter. Det krevdes derfor minst ett troverdig vitne for å dømme Boulton og Park etter sodomi-loven. Et slikt vitne hadde påtalemyndigheten ikke funnet.

Til tross for grundige fysiske undersøkelser etter arrestasjonen var det ikke funnet noen fysiske bevis for at de tiltalte hadde hatt analsex, det være seg med hverandre eller med noen andre. En enstemmig jury fant dem derfor «ikke skyldige."

Litt over et år etter at de var blitt arrestert, kunne den nå herostratisk berømte duoen forlate rettssalen som frie menn – denne gang iført dress. Men det varte ikke lenge før Stella og Fanny var tilbake i kjolene sine.

Kanskje du er interessert i...