Omslagsjenta som hoppet av

De var på skuddhold av fronten, men Elsie Knocker og Mairi Chisholm trosset farene i arbeidet for å pleie sårede soldater. Iblant bega de seg ut i...

31. mai 2016 av Björn Lundberg

Navnet Brigitte Bardot forbindes med solfulle strender, seksuell frigjorthet og et liv omgitt av glamour. Men livet i offentligheten hadde også en mørk bakside.

Tekst Björn Lundberg

Ved inngangen til 1960-tallet var Brigitte Bardot antakelig den mest fotograferte personen i hele verden. Hennes popularitet i Frankrike kunne sammenlignes med president Charles de Gaulles. Så fort den berømte filmstjernen viste seg ble hun omringet av nysgjerrige mennesker og påtrengende fotografer. Og det lenge før ordet paparazzi ble allment kjent.

Prøvde å begå selvmord

Men det var nære på at Bardots sekstitall tok slutt før det hadde startet for alvor. Den 28. september 1960 fylte hun 26 år. Men i stedet for å
feire bursdagen sin prøvde hun å ta sitt eget liv ved å svelge sovetabletter.Bakgrunnen var at en fransk sladderavis hadde betalt Bardots sekretær flere millioner franc for å avsløre stjernens mest sensitive hemmeligheter.
Tidligere det året hadde Bardot født en sønn. Avisene skrev selvfølgelig om «BB» og hennes morslykke, men i det stille gikk hun igjennom en dyp krise. Sinnsstemningen hennes ble heller ikke bedre av at hun måtte føde hjemme med en hær av journalister ventende utenfor døren. Noen prøvde til og med å klatre over hustakene for å få et glimt av fødselen. Alle forventet at den nybakte moren skulle stråle av lykke, men innvendig følte hun bare tomhet. Hun var ikke rede til å bli mor. Hun kom seg over dette traumet, og fortsatte å spille inn filmer som trakk millioner til kinoene. I sin offentlige rolle var Brigitte Bardot livsglad og bekymringsløs – og sekstitallet ble hennes.

Fotomodell som 15-åring

Brigitte Bardot ble født i 1934 og vokste opp i en velstående familie i en eksklusiv bydel i Paris. Moren satte Brigitte i ballettskole, og ga tidlig uttrykk for at datteren burde bli fotomodell. I 1949, i en alder av bare 15 år, ble bildet av henne trykket på omslaget til motebladet Elle. Det var første gang hun ble presentert offentlig, men det skulle snart bli flere slike omslagsjobber.

 egissør Marc Allégret var en av dem som merket seg bildet. Han sendte sin assistent, manusforfatteren Roger Vadim, for å finne ut om den unge modellen hadde lyst til å bli skuespiller. Det hele endte med at Vadim og Bardot ble dypt forelsket. Bardots foreldre var ikke særlig glad for dette, og forbød datteren å møte sin nye kjæreste. De føyde seg imidlertid etter at Bardot hadde forsøkt å ta sitt eget liv. Hun fikk lov til å møte den syv år eldre kjæresten, og så fort hun fylte 18 år giftet de seg.

Kjendis i Cannes

Nå tok Roger Vadim også over rollen som Brigitte Bardots karrierekonsulent. Han forsto bedre enn de fleste at suksess krevde oppmerksomhet. «Syns du ikke, så fins du ikke,» var hans motto.

Heldigvis hadde Bardot en særegen evne til å tiltrekke seg blikk. Hun fikk noen små filmroller, og prydet mengder av bladcovere. Snart klarte hun å få en plass blant de mange kjendisene som minglet seg under den årlige filmfestivalen i Cannes. Bardot stjal showet med sin ledige stil. Hennes lave sko, enkle kjoler og løsthengende hår signaliserte både ungdommelighet og en avslappet seksualitet på en måte som skulle bli hennes spesielle kjennetegn.

Erotisk debut

Takket være denne oppmerksomheten var Brigitte Bardot allerede kjendis i Frankrike da hun gjorde sin første store filmrolle. Det internasjonale gjennombruddet kom i ektemannen Roger Vadims omtalte regidebut Og Gud skapte kvinnen fra 1956. Flere av scenene ble ansett som svært vovede, som for eksempel når Bardot dukker opp våt og lett-
kledd på en strand. Det kan virke uskyldig sammenlignet med mange av dagens filmer og TV-serier, men hennes erotisk ladede rollepersonlighet utfordret oppfatningen av kvinnelig seksualitet. En kvinne som nøt menns nærvær fikk mange til å heve øyenbrynene.

Brigitte Bardot nøt livet også når kameraene hadde sluttet å surre. Roger Vadim virket ikke særlig bekymret over at hans kone ble forelsket i en av filmens mannlige skuespillere. «Jeg så hva som skjedde, og var ikke spesielt overrasket. Jeg foretrakk å ha en slik kone, vel vitende om at hun bedro meg, heller enn å eie en kvinne som bare elsket meg og ingen annen.»

Spilte dum blondine

Ekteskapet deres endte riktignok et år senere, men paret forble venner og fortsatte å jobbe sammen. Bardot giftet seg i stedet med skuespilleren Jacques Charrier, og snart ventet paret barn. Men foreldreskapet ble en samlivskatastrofe, og da Bardot skilte seg fra Charrier i 1962 var det han som fikk foreldreretten til sønnen.

Brigitte Bardot fortsatte imidlertid å jobbe. I løpet av sin karriere spilte hun i 42 filmer, de fleste komedier. Det neste skrittet i karrieren ble å vaske vekk det barneforbudte imaget
etter den erotisk ladede Og Gud skapte kvinnen. Hun måtte bli mer folkelig, og begynte nå å aksle roller som dum blondine i flere lettbente komedier.

Brigitte Bardot ble ekstremt populær, men var ikke bare beundret. Hennes tøying av private moralgrenser førte også til at hun ble ringaktet og stemplet som bimbo. Menn som Elvis Presley og Marlon Brando kunne være sexsymboler og likevel bli hyllet som genier, men for kvinner i Bardots stilling syntes den veien å være stengt.

Første frigjorte kvinne

Samtidig vakte Bardots suksesser interesse hos Frankrikes intellektuelle elite. Flere kvinnelige forfattere og filosofer tok henne i forsvar. Marguerite Duras kalte henne «Dronning Bardot» og filosofen Simone de Beauvoir skrev essayet Lolitasyndromet der hun hevdet at Bardot var den franske etterkrigstidens første virkelig frigjorte kvinne.

I motsetning til mange andre europeiske skuespillere gjorde hun aldri noe forsøk på å slå gjennom i Hollywood. Hennes eneste amerikanske film var Dear Brigitte fra 1965, men der spilte hun seg selv i en scene som ble filmet i Paris. På den annen side trengte hun ikke reise til USA for å slå gjennom der – suksessene kom likevel.

Senere hadde Brigitte Bardot også en musikalsk sidekarriere. Ironisk nok var hun ikke med på den sangen som kanskje først og fremst kom til å bli forbundet med navnet hennes. I 1967 sang og stønnet hun nemlig på Serge Gainsbourgs erotiske poplåt Je t’aime ... Moi non plus, men angret seg før sangen ble sluppet. I stedet ble den, to år senere, en internasjonal hit med Gainsbourgs kjæreste Jane Birkin ved mikrofonen.

Ble dyrevernaktivist

Mot slutten av 1960-tallet hadde Brigitte Bardots karriere nådd toppen. Likevel sjokkerte hun omverdenen da hun meddelte sin beslutning om å forlate filmbransjen i 1973. Publikum hadde både elsket og foraktet Brigitte Bardot, og
hun hadde på sin side hatt et hat-kjærlighetsforhold til filmindustrien. Nå var hun ferdigspilt, og det ble aldri noe
comeback for henne.

I stedet innledet hun en ny karriere som frittalende dyrevernaktivist: «Jeg ga min ungdom og min skjønnhet til mennene. Nå gir jeg min visdom og erfaring til dyrene,» uttalte hun.

Bardot har senere gjort seg kontroversiell ved å hylle den fremmedfiendtlige nasjonalistpolitikeren Jean-Marie Le Pen. Flere ondskapsfulle kommentarer mot muslimer og homofile har også ført til flere rettssaker. Kort sagt: Brigitte Bardot har aldri sluttet å provosere.

Kanskje du er interessert i...